Robí si Tesco zo zákazníkov srandu?

Autor: Prvý pokus | 11.5.2012 o 9:17 | Karma článku: 16,79 | Prečítané:  6660x

O (ne)kvalite potravín predávaných na Slovensku sa toho v poslednej dobe napísalo viac než dosť, problém sa týka viac či menej všetkých obchodných reťazcov pôsobiacich u nás. V tomto článku však spomeniem iba jeden, návšteva ktorého ma podnietila napísať tento príspevok.

Síce nerád, ale do Tesca musím občas zájsť. Pracujem v jeho tesnej blízkosti a po práci už nemám čas ani chuť chodiť do iných obchodov na druhom konci mesta. Na kvalitu ovocia a zeleniny v Tescu som si za tie roky zvykol... Nie, nezvykol, ale naučil sa ju akceptovať. Skrátka, neočakávam od nej zázraky. Viackrát sa mi stalo, že z kúpených 5 pomarančov som dva vyhodil, lebo vo vnútri boli suché. Tiež mi nejde do hlavy, ako môžu v Tescu predávať kivi označené prvou triedou kvality, keď ich plody sú drobné a nedozreté, dužina je trpká a miesto toho, aby ovocie „došlo“, tak sa scvrkne a zhorkne. Napríklad v Bille predávané kivi pod druhou triedou kvality je oveľa väčšie a chutnejšie, ale hlavne plody nie sú suché a nedozreté, naopak, s plnšou chuťou.

V Tescu som istý čas po skončení školy aj krátko pracoval, takže som si myslel, že čo sa týka kvality ponúkanej na predajných pultoch, nemá ma čo veľmi prekvapiť. Prekvapilo.

Skôr než sa dostanem k pointe, dovolím si odpísať krátky odsek z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR z 9. júna 2005 č. 2608/2005-100, konkrétne prílohu 1. Tento výnos je súčasťou Potravinového kódexu a konkrétne upravuje ovocie, zeleninu, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z nich.

A. Minimálne požiadavky na kvalitu čerstvého ovocia a zeleniny

Vo všetkých triedach kvality a pri zohľadnení povolených odchýliek musia byť plody
1. celé,
2. zdravé; plody napadnuté hnilobou alebo poškodené tak, že sú nevhodné na spotrebu, sú vylúčené,
3. čisté, bez akýchkoľvek viditeľných cudzích látok,
4. bez škodcov,
5. bez poškodenia spôsobeného škodcami,
6. bez nadmernej povrchovej vlhkosti,
7. bez akéhokoľvek cudzieho pachu alebo chuti.

B. Požiadavky na zaradenie čerstvého ovocia a zeleniny do tried kvality

„Extra“ trieda
Plody v tejto triede musia mať výbornú kvalitu. Musia byť charakteristické pre odrodu alebo obchodný typ.
Nesmú mať chyby okrem veľmi malých povrchových chýb, ak tieto chyby neovplyvňujú celkový vzhľad
plodu, jeho kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu v obale.

I. trieda

Plody v tejto triede musia mať dobrú kvalitu. Musia byť charakteristické pre odrodu alebo obchodný typ. Sú však povolené malé chyby, ak tieto neovplyvňujú celkový vzhľad plodu, jeho kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu v obale.

II. trieda

Do tejto triedy patria plody, ktoré nespĺňajú požiadavky na zaradenie do vyšších tried, ale spĺňajú minimálne požiadavky podľa písmena A. Môžu mať chyby, ak si zachovávajú svoje základné charakteristiky, pokiaľ ide o kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu.

Odchýlky od kvality

Ak ide o plody, ktoré nespĺňajú požiadavky uvedenej triedy, sú v každom obale povolené tieto odchýlky od kvality:

„Extra“ trieda

5 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy, ale spĺňa požiadavky I. triedy alebo, výnimočne, sú v rámci odchýliek definovaných pre túto triedu.

I. trieda

10 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy, ale spĺňajú požiadavky II. triedy alebo, výnimočne, sú v rámci odchýliek definovaných pre túto triedu.

II. trieda

10 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy ani minimálne požiadavky, okrem plodov napadnutých hnilobou alebo akýmkoľvek iným spôsobom poškodených tak, že sú nevhodné na spotrebu.

Ďalej nasledujú obrázky jabĺk, ktoré dnes Tesco ponúka v akcii. Chcel som si kúpiť dve na olovrant. Z cca 8 prepraviek, v ktorých boli naukladané, som si nedokázal vybrať dva kusy bez kazov. Nakoniec som to vzdal. Sľúbené obrázky (ospravedlňujem sa, fotil som mobilným telefónom):

1_maly.jpg

2_maly.jpg

3_maly.jpg

5_maly.jpg

Všetky, skutočne všetky jablká boli nejakým spôsobom poškodené. Každé jedno malo prederavenú šupku, veľa z nich bolo pomliaždených, rozrezaných, poniektoré už v miestach perforácie začínali hniť. Po ukázaní týchto obrázkov mojim kolegom a oboznámení ich s vyššie uvedeným delením ovocia a zeleniny do kvalitatívnych tried väčšina zaradila tieto jablká do druhej triedy kvality. Menšina do tretej triedy, aj keď neexistuje. Ako tieto jablká klasifikuje Tesco? Tu je odpoveď:

6_maly.jpg

Autor: Milan Slovák

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

KOMENTÁRE

Ako delfíny neprežili v službách ruského štátu

Plán počítal s 500 druhmi zvierat. V súčasnosti je v oceániu asi tridsať zvierat.

TECH

Bývalý šéf Newyorskej univerzity: Šikovní ľudia tu boli skôr ako školy

Existujú rôzne formy univerzitného vzdelania, najdôležitejšie je nájsť študentom to najvhodnejšie, hovorí pre SME JOHN SEXTON.


Už ste čítali?