Ako mi v Nemecku operovali žlčníkové kamene

Autor: Prvý pokus | 7.12.2015 o 13:20 | Karma článku: 11,52 | Prečítané:  16896x

Perfektná organizácia lekárskych úkonov, digitálne uchovanie všetkých vyšetrených a získaných výsledkov, ochotný personal, čistota. Všetko pre pacienta a personál, aby výsledok bol 100%-ný a v čo najkratšom čase.

Žlčníkové kamene sa prejavujú ostrou bolesťou pod pravým rebrom, horúčkou, triaškou aj zvracaním. Trpí nimi asi 20 percent populácie. Človek ani nemusí vedieť, že má žlčníkové kamene. Same osebe totiž nebolia. Problém nastane, keď upchajú vývod žlčníka, vtedy hovoríme aj o žlčníkovom záchvate, kolike. Príčinou vzniku žlčníkových kameňov je obezita, mastná strava, vysoká hladina cholesterolu aj fajčenie. Žlčníkové kamene častejšie postihujú ženy ako mužov.

Chronologicky:

- Utorok - 03.11.2015, 15:30
 
Prekvapila ma náhla kolika. Príšerná bolesť. Doslovný útek z práce.

- Streda – 04.11.2015, 12:00
 
Vzdal som predstavu, že bude lepšie. Návšteva môjho “domáceho” lekára.
  Diagnóza: Žlčníkové kamene a silný zápal žlčníka, kolika. Ihneď odvoz taxíkom do Nemocnice.
  Vyšetrenie, potvrdenie diagnózy, príjem…
 

- štvrtok – 05.11.2015
 
Operácia  “Laparoskopická Cholecystektómia”
  Rekonvalescencia, pohľad na nemocničný život v Chemnitz, Nemecko…
 


- Piatok, sobota, nedeľa -  06.11.2015  –  08.11.2015
 
Rekonvalescencia, prepustenie z nemocnice.

Zaujímavosti:

Keď som bol už 100%-ne “prijatý” a uložený na izbu, prezradil som, že nemám žiadne
osobné veci, pretože kolika ma zaskočila absolútne nepripraveného…
“Nevadí, nech sa páči uterák, umývacia rukavica, mini-uteráčik, zubná kefka s mini-pastou.
 Ostatné veci pre osobnú hygienu ako mydlo, toaletný papier, papierové utierky a vreckovky,
 sú samozrejme na WC vo Vašej izbe.”

Blížil sa obed. Zaklopanie na dvere. Vošla “čašníčka” v hotelovej uniforme, v ruke držala tablet.
Pristúpila k prvému ležiacemu pacientovi a (neuvádzam jeho odpovede!!!):
“Prajete si varené hovädzie, bravčové, hydinu alebo rybu?”
“K tomu varené/pečené zemiaky, ryžu, cestoviny?”
“Môže byť zeleninová príloha alebo čisto uhorkový alebo kapustový šalát?”
“Prajete si polievku zeleninovú, vývar s vajíčkom alebo mliečnu s ryžou?”
Po tejto, v tablete už zaregistrovanej “objednávke”, vyšla na chodbu k svojmu “bufetovému”
vozíku, všetko pripravila, priniesla, popriala dobrú chuť a začala sa podobným spôsobom
venovať druhému pacientovi. (Pozn.autora: Samozrejme priniesla aj príbor, servítku,…)


Odvoz do a dovoz  z nemocnice taxíkom platila zdravotná posťovňa s mojou 5,- EUR spoluúčasťou.
Bolo to rýchle, bez čakania, pohodlné.


Čo dodať na záver?
Perfektná organizácia lekárskych úkonov, digitálne uchovanie všetkých vyšetrených a získaných
výsledkov, ochotný personal, čistota. Všetko pre pacienta a personál, aby výsledok bol 100%-ný
a v čo najkratšom čase. Vtedy sú aj ekonomické parameter optimálne uspokojené.

Myslím, že aj nižšie menovaní zdravotnícki pracovníci chcú, síce svojím spôsobom, aby podobná realita
zavládla aj v našich slovenských zdravotníckych zariadeniach: Výplatná Páška, Teta Anička a Rapper Egot

 

Čo radí čínska medicína

1 Pečeň i žlčník prečistí extra panenský olivový olej alebo éterický olej z oregana a škorice.

2 Polievkovú lyžicu oleja s citrónovou šťavou a so štipkou soli premieľajte chvíľu v ústach a prehltnite. Robte to tri razy denne hneď po jedle.

3 Pečeni pomôže aj čaj zo pšenice – hrsť povarte trištvrte hodiny v pollitri vody, ďalej špalda, zelená zelenina a čaj z bambusových lístkov.

Nejedzte

údeniny, bravčové mäso, baraninu, husacinu, salámy, paštéty, konzervy

Nepite

alkohol, korenené a cukrom sladené nápoje

Vynechajte

cesnak, papriku, nakladanú zeleninu, kyslú kapustu

Jedávajte

teľacie, jahňacie, kuracie mäso, ryby, kvalitnú šunku, výrobky z hydiny

Pite

pramenité vody, zelený i čierny čaj, zeleninové šťavy

Chrúmte

kaleráb, petržlen, zeler, mrkvu, špenát, tekvicu, kukuricu, brokolicu, karfiol

Po skončení fašiangov sa mnohým z nás začína búriť žlč. Pichanie v pravej hornej časti brucha signalizuje, že žlčník už nezvláda prísun tučnej zimnej stravy a bohatých zvyškov sladkostí a alkoholu. Ak sa teda aj vám po týždňoch hodovania otvára nožík nie vo vrecku, ale pod pravými rebrami, najlepšie bude obmedziť tuky a koreniny.

Kým nejde o vážnejší problém, pomôže pár týždňov striedmosti. Vyskúšajte šetriaci stravovací režim, ktorí lekári odporúčajú po operáciách žlčníka, ľuďom s chronickými i akútnymi problémami. Žlčníková diéta je postavená na obmedzení všetkého dráždivého, najmä tuku. Máte povolený iba veľmi kvalitný olej, najlepšie olivový, a maslo, pod podmienkou, že ho nerozškvaríte. Existuje tu aj celý zoznam zakázaných potravín.

ČIERNA LISTINA

Zo stravy úplne vylúčte: slaninu, masť aj emulgované tuky tučné mäso, najmä baraninu a divinu, ale aj bravčovinu tučné ryby, predovšetkým lososy, tuniaky, makrely a haringy údeniny, nakladané mäso a konzervy tučné a aromatické syry, najmä plesňové a zrejúce tukové a kysnuté cesto pikantné jedlá, korenie jedlá z vajec kakao, kávu, alkohol Nízkotučné mliečne výrobky sú v rozumnom množstve povolené.

Na desiatu či olovrant si vyberte odtučnený jogurt alebo tvaroh, acidofilné mlieko či kefír.

Zeleniny si môžete dopriať, koľko hrdlo ráči. Jedzte ju surovú, podusenú na vode alebo pare, prípadne mierne opečenú s kvapkou olivového oleja. Prospejú vám asi všetky druhy okrem tých, čo nafukujú, preto sa radšej vzdajte kelu, kapusty, kyslých uhoriek aj cibule. Ovocie si vychutnajte bez obáv.

POLIEVKY A ČAJÍKY

Pri plánovaní však nezabudnite, že žlčník šetríte aj tým, že sa na jedno posedenie neprejete veľkou porciou. Jedzte menšie porcie a dbajte na dostatok tekutín. Môžete medzi ne zaradiť aj polievky, no pozor: Na zápražky a smotanu treba zabudnúť. Pripravujte si vývary a zahusťujte ich hrsťou ovsených alebo pohánkových vločiek.

Rozbúrenú hladinu žlče upokoja aj bylinkové odvary. Pri zápaloch žlčových ciest a pri žlčníkových kameňoch znalci byliniek najviac odporúčajú mätu piepornú a púpavu lekársku. Prvá podporuje tvorbu a uvoľňovanie žlče, druhá takisto uľahčuje prietok žlče a upokojuje pečeň. Proti bolestivým kŕčom zaberá aj medovka lekárska, ľubovník bodkovaný a zemežlč menšia.

Autor: Ivan Tošer  

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

KOMENTÁRE

Ako delfíny neprežili v službách ruského štátu

Plán počítal s 500 druhmi zvierat. V súčasnosti je v oceániu asi tridsať zvierat.

TECH

Bývalý šéf Newyorskej univerzity: Šikovní ľudia tu boli skôr ako školy

Existujú rôzne formy univerzitného vzdelania, najdôležitejšie je nájsť študentom to najvhodnejšie, hovorí pre SME JOHN SEXTON.


Už ste čítali?