reklama

Robí si Tesco zo zákazníkov srandu?

O (ne)kvalite potravín predávaných na Slovensku sa toho v poslednej dobe napísalo viac než dosť, problém sa týka viac či menej všetkých obchodných reťazcov pôsobiacich u nás. V tomto článku však spomeniem iba jeden, návšteva ktorého ma podnietila napísať tento príspevok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Síce nerád, ale do Tesca musím občas zájsť. Pracujem v jeho tesnej blízkosti a po práci už nemám čas ani chuť chodiť do iných obchodov na druhom konci mesta. Na kvalitu ovocia a zeleniny v Tescu som si za tie roky zvykol... Nie, nezvykol, ale naučil sa ju akceptovať. Skrátka, neočakávam od nej zázraky. Viackrát sa mi stalo, že z kúpených 5 pomarančov som dva vyhodil, lebo vo vnútri boli suché. Tiež mi nejde do hlavy, ako môžu v Tescu predávať kivi označené prvou triedou kvality, keď ich plody sú drobné a nedozreté, dužina je trpká a miesto toho, aby ovocie „došlo“, tak sa scvrkne a zhorkne. Napríklad v Bille predávané kivi pod druhou triedou kvality je oveľa väčšie a chutnejšie, ale hlavne plody nie sú suché a nedozreté, naopak, s plnšou chuťou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Tescu som istý čas po skončení školy aj krátko pracoval, takže som si myslel, že čo sa týka kvality ponúkanej na predajných pultoch, nemá ma čo veľmi prekvapiť. Prekvapilo.

Skôr než sa dostanem k pointe, dovolím si odpísať krátky odsek z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR z 9. júna 2005 č. 2608/2005-100, konkrétne prílohu 1. Tento výnos je súčasťou Potravinového kódexu a konkrétne upravuje ovocie, zeleninu, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z nich.

A. Minimálne požiadavky na kvalitu čerstvého ovocia a zeleniny

Vo všetkých triedach kvality a pri zohľadnení povolených odchýliek musia byť plody
1. celé,
2. zdravé; plody napadnuté hnilobou alebo poškodené tak, že sú nevhodné na spotrebu, sú vylúčené,
3. čisté, bez akýchkoľvek viditeľných cudzích látok,
4. bez škodcov,
5. bez poškodenia spôsobeného škodcami,
6. bez nadmernej povrchovej vlhkosti,
7. bez akéhokoľvek cudzieho pachu alebo chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

B. Požiadavky na zaradenie čerstvého ovocia a zeleniny do tried kvality

„Extra“ trieda
Plody v tejto triede musia mať výbornú kvalitu. Musia byť charakteristické pre odrodu alebo obchodný typ.
Nesmú mať chyby okrem veľmi malých povrchových chýb, ak tieto chyby neovplyvňujú celkový vzhľad
plodu, jeho kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu v obale.

I. trieda

Plody v tejto triede musia mať dobrú kvalitu. Musia byť charakteristické pre odrodu alebo obchodný typ. Sú však povolené malé chyby, ak tieto neovplyvňujú celkový vzhľad plodu, jeho kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu v obale.

II. trieda

Do tejto triedy patria plody, ktoré nespĺňajú požiadavky na zaradenie do vyšších tried, ale spĺňajú minimálne požiadavky podľa písmena A. Môžu mať chyby, ak si zachovávajú svoje základné charakteristiky, pokiaľ ide o kvalitu, trvanlivosť a obchodnú úpravu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odchýlky od kvality

Ak ide o plody, ktoré nespĺňajú požiadavky uvedenej triedy, sú v každom obale povolené tieto odchýlky od kvality:

„Extra“ trieda

5 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy, ale spĺňa požiadavky I. triedy alebo, výnimočne, sú v rámci odchýliek definovaných pre túto triedu.

I. trieda

10 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy, ale spĺňajú požiadavky II. triedy alebo, výnimočne, sú v rámci odchýliek definovaných pre túto triedu.

II. trieda

10 % z počtu plodov alebo hmotnosti plodov nespĺňa požiadavky tejto triedy ani minimálne požiadavky, okrem plodov napadnutých hnilobou alebo akýmkoľvek iným spôsobom poškodených tak, že sú nevhodné na spotrebu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej nasledujú obrázky jabĺk, ktoré dnes Tesco ponúka v akcii. Chcel som si kúpiť dve na olovrant. Z cca 8 prepraviek, v ktorých boli naukladané, som si nedokázal vybrať dva kusy bez kazov. Nakoniec som to vzdal. Sľúbené obrázky (ospravedlňujem sa, fotil som mobilným telefónom):

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Všetky, skutočne všetky jablká boli nejakým spôsobom poškodené. Každé jedno malo prederavenú šupku, veľa z nich bolo pomliaždených, rozrezaných, poniektoré už v miestach perforácie začínali hniť. Po ukázaní týchto obrázkov mojim kolegom a oboznámení ich s vyššie uvedeným delením ovocia a zeleniny do kvalitatívnych tried väčšina zaradila tieto jablká do druhej triedy kvality. Menšina do tretej triedy, aj keď neexistuje. Ako tieto jablká klasifikuje Tesco? Tu je odpoveď:

Obrázok blogu

Autor: Milan Slovák

Prvý pokus

Prvý pokus

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  778
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Ak chcete zverejniť svoj text na tomto blogu, pošlite nám ho e-mailom vo worde na adresu matus.paculik(at)smeonline.sk. Nezabudnite na predmet PRVÝ POKUS.Výber textov je v právomoci redakcie, ktorá má právo zmeniť autorom navrhnutý titulok. Väčšinu článkov zverejňujeme, ale vyhradzujeme si právo ktorýkoľvek odmietnuť aj bez udania dôvodu, najmä ak sa autor nepodpíše celým menom.Vždy uveďte aj vašu poštovú adresu a telefónne číslo. Tieto dva údaje nezverejníme, ale musíme ich mať k dispozícii kvôli overeniu identity alebo pre prípad, že sa váš článok rozhodneme honorovať.Ak meno a priezvisko priamo v článku nechcete uviesť, prosíme, napíšte nám dôvod. Za istých dôležitých okolností tieto údaje nepublikujeme, redakcia ich však vždy musí poznať.Zaradenie textu zväčša trvá niekoľko dní. Na tomto blogu nezverejňujeme poéziu ani prózu. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské zdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu